crest.png

Bara 20 minuter från Stockholm C | Hitta hit

In English english.png

Historia

När Knut Fredrik Ljunglöf år 1860 övertog sin fars verk "Ljunglöfs Tobaks Fabriks Tillverkningar" var den ljunglöfska firman världens största snusfabrik och den näst största tobaksfabriken i Europa.

Under slutet av 1800-talet investerade han i stora landområden väster om Stockholm, från Lilla Ängby till Råcksta och Vällingby. Familjens sommarviste blev Blackeberg.

Stenbyggnaden på fyra våningar uppfördes under 1890-1893 av arkitekten Gustav Lindgren (1863-1930). Byggstilen är eklektisk, där exteriören var en blandning av s.k. ”kontinental spansk-portugisisk” stil med element av nybarockstil.

År 1893 var den enorma sommarvillan i natursten klar för inflyttning - i folkmun snabbt känd som "slottet", vilket passade väl för en sådan "kung".

Ljunglöfska villan är trots ett par invändiga ombyggnader under 1900-talet, ovanligt välbevarad. Det gör att man fortfarande kan se villans detaljrika och minutiöst utformade interiör, bestående av bl.a. eldstäder, takstuckatur, golvbeläggningar, utskurna trädetaljer, smidda och gjutna detaljer av metall, mosaik- och kakel samt infällda målningar av Vicke Andrén.

Runt villan anlades en vidsträckt park med sällsynta träd som lärkträd, silvergran, cypress, blodbok och kinesisk apel m. fl. På sommaren sattes det även ut palmer och agaver. Invigningen firades på snuskungens 60-årsdag med pompa och ståt. Slottet och dess omgivning var ett magnifikt bevis på snusfabrikörens formidabla framgång.

Till Blackeberg inviterades gräddan av Stockholms köpmanshus. Även kung Oskar II ingick i Ljunglöfs umgänge. Det var ett slags informellt besök när Sveriges konung besökte snuskungens domäner. Om Drottningholm var ett Versailles i miniatyr, var Blackeberg ett Drottningholm i miniatyr. Efter goda middagar strosade sällskapet på de handkrattade grusgångarna mot Mälarstranden och upp till groggtornet för att intaga sin punsch. Därifrån var utsikten hänförande över vattnet och bryggan med två ångjakter.

Åren 2013-2014 genomgick slottet en grundlig fasadrenovering. Man såg till att villans utvändiga material och dess detaljrika exteriör i sin helhet blivit detsamma sedan villan uppfördes.

Läs mer om Knut Ljunglöf och snusets historia

180 år med Ljunglöfs Ettan

Kontakta oss: